Wprawdzie przywykliśmy do pewnych kombinacji smaków, nie znaczy to, iż parowanie ze sobą dań, które na pozór całkiem do siebie nie pasują, nie może przynieść...
Obecnie coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły pośpiech, a przez to konieczność ekspresowego nasycenia się, często omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś serwowanych z...
Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się też o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede...
Technika parzenia kawa w kapsułkach została opracowana czterdzieści lat temu i za czasem pozyskiwała sobie nowych miłośników. Ten wygodny proces pozwala na przyrządzanie napoju wysokiej...
To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj podczas Wigilii lub dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania dwudaniowych posiłków...
Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański frykas, sporadycznie napotykany w innych częściach...
Samodzielne przygotowanie potraw w domowym zaciszu ma masę plusów. Najważniejszym z nich jest głównie obniżenie kosztów – stołowanie się u siebie bywa zazwyczaj dużo tańsze...
Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest ważną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak dość często gości ją na stole. I...
Dzieci uwielbiają brać udział w kuchni – wybierać i przynosić składniki czy ozdabiać ciastka. Chciałabyś rozwinąć zapał kulinarny swojej pociechy? Poznaj warsztaty kulinarne dla dzieci....
Dla amatorów domowego wina mamy dobrą wiadomość - ten trunek można przygotowywać w Polsce przez okrągły rok, bo zawsze znajdą się odpowiednie składniki. Latem i...