Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Kup sól kłodawską niejodowaną.

Sól to składnik niezbędny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie własności posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego powinno się ich używać podczas gotowania?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak potraw. Chociaż nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi selen, magnez czy żelazo, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest kapitalnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, potasu czy cynku, czyli składników potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , zatem nie traci swoich własności i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]