Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Sprawdź, gdzie zamówić sok z kiszonej kapusty eko.

Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się też o zaletach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków oraz kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go spożywać

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił bodaj większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po spożyciu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż nie wszystkim smakuje. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to autentyczne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witamin z grupy B, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak np. żelazo, cynk i potas. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, niemniej jednak zaleca się spożywać go systematycznie, bo jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się też anemikom. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – wystarczy pić mniej więcej 250 mililitrów soku dziennie.

A może kiszony sok z buraka?

Kolejnym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni, a który pijemy też jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność: redukuje poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie podnosi koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z schorzeniami nerek bądź reumatyzmem.

Jeżeli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie albo zamówić online na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki trzeba składować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]