Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znów powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, przedtem mniej lubiane owoce i warzywa. Mówiąc o leczniczych walorach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka czy różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają łatwo i szybko wprowadzić do naszego ciała składniki potrzebne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający dużo substancji wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu należy spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]