Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

Znajdź barszcz czerwony na zakwasie.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie jedynie świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj podczas Wigilii lub dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie tradycja spożywania dwudaniowych posiłków nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko w postaci zupy, ale również jako uzupełnienie do wielu dań.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz także smaczna przekąska

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a zarazem kwaskowy aromat sprawia, iż perfekcyjnie łączy się on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni preferują w nim ziemniaki, kiełbasę i jajo, inni wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem albo grzybami. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, ale także smaczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupkiego pasztecika z grzybami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.

Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, ponieważ dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, przez co zaleca się je anemikom. Natomiast z uwagi na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nieraz spożywa się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – przygotuj sam albo kup

Nie ma kanonicznej receptury na barszcz z buraków – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie przyprawia tę zupę. Jedni lubią pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego odrobinę cukru, by podbić naturalny słodki aromat buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie zawiera więcej zdrowych składników odżywczych. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyszykować samemu, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa minimum tydzień. Jeżeli jednak raptownie nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym razie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]