Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata

Więcej informacji o kiszonkach.

Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański frykas, sporadycznie napotykany w innych częściach świata. Jednak domowe kiszonki popularne są nie tylko w całej Europie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.

Kwaszonki słyną ze swoich własności prozdrowotnych

Wedle historyków metoda konserwowania żywności poprzez ich przechowywanie w soli, w occie bądź w solance, stosowana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się je zanurza, hamuje namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat temu był to optymalny sposób, żeby przedłużyć okres zdatności do spożycia ryb, mięsa oraz warzyw niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. Stąd też przyjął się zwyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od zarania swojej obecności znane są z właściwości prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Cechują się one np. dużą zawartością witaminy C, dlatego żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, rzadziej chorowali na szkorbut. Co ciekawe, po polsku kwaszonki z warzyw nazywa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z kapusty i koniczyny białej.

Poza Polską kiszone przetwory z warzyw mają odmienny smak

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie na całym świecie, również w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest nadmiernie popularna. Jednakże pickle są tam bodajże niezwykle lubianym dodatkiem do hot-dogów, hamburgerów oraz kanapek. Nad Wisłą prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przygotowania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. brokuły, bakłażany oraz owoce (np. gruszki).

Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się bazą albo znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów regionalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w trakcie kwaszenia. Dlatego też ogórek przygotowany według typowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]