Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Zobacz, gdzie kupić kapustę kiszoną w worku foliowym.

Charakterystyczny smak kwaszonej kapusty jest ważną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i każdy Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kapusta kiszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – dlaczego powinno się spożywać?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, gdyż te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka metody na wielomiesięczne składowanie żywności. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin i minerałów, których pozyskanie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli dzisiaj. A należy zaznaczyć, iż kapusta kwaszona posiada sporo substancji, które są nieodzowne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne kluczowe dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B5, B9). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło między innymi potasu, błonnika pokarmowego i wapnia. Równocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, wobec tego rekomenduje się jego konsumpcję osobom myślących o schudnięciu.

Jak używa się kapusty kiszonej w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako najważniejszy ich element. Niegotowaną z reguły je się ją jako surówkę z cebulką lub tartą marchewką, która współgra z daniami z ryb czy ziemniaków, a rzadziej na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też produkt, który bardzo dobrze komponuje się z grzybami oraz mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do krokietów, łazanek czy pierogów. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie zaistniałyby popularne polskie dania jak kapuśniak, góralska kwaśnica bądź bigos.

Praktycznie każdy szef kuchni posiada swój sposób na kwaszoną kapustę, aczkolwiek w dzisiejszych czasach sporadycznie przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w niewielkich oraz dużych woreczkach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]