Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

Więcej o żurku.

Obecnie coraz rzadziej jemy dwuposiłkowe obiady. Przez ciągły pośpiech, a przez to konieczność ekspresowego nasycenia się, często omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś serwowanych z reguły jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, pozostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stałą pozycje na karcie dań barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane podczas spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Żurek a barszcz biały – główne różnice

Kiedy zapyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to od razu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie wie, iż to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, jakkolwiek wypada dobitnie zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem indywidualnych preferencji oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej zagmatwany, bo w ramach tej grupy zup można wymienić trzy typy:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur gotowany na ogół z pokaźną ilością czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.

Nie trzeba przygotować samodzielnie bazy na żurek i barszcz biały

Wykonanie zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest łatwe, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W sieci przeczytać można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wypróbować. Wykorzystując jednakże samodzielnie wykonany zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeżeli apetyt np. na barszcz biały przyjdzie do was bez ostrzeżenia, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których zrobimy przepyszny barszcz biały i żurek staropolski czy też śląski.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]